Ontario regering kondigt moratoriums op commerciële huur uitzettingen

Ontario sloot zich aan bij een groeiende lijst van provincies die moratoriums op commerciële huuruitzettingen hebben geplaatst om kleine ondernemingen te helpen het economische pummelling het hoofd te bieden dat zij wegens de pandemie COVID-19 hebben ontvangen.

Premier Doug Ford, in een persconferentie aan te kondigen de lancering van fase 2 van de provincie herlancering strategie, zei dat iedereen staat te popelen om dingen terug te krijgen naar normaal “en niemand wil de economie op gang te krijgen en mensen weer aan het werk meer dan ik.”

“We moeten mensen weer aan het werk krijgen. We moeten de economie op gang brengen en dit zo snel mogelijk doen. Voor veel kleine ondernemers is de aankondiging van vandaag goed nieuws omdat onze kleine bedrijven het nu moeilijk hebben en voor hen is het maken van huur top of mind. Daarom hebben we gewerkt om 900 miljoen dollar te krijgen om bedrijven te helpen met commerciële huurverlichting,” aldus Ford.

Hij zei commerciële verhuurders moeten worden “eerlijk en helpen iedereen, maar we hoorden nog steeds over een aantal verhuurders die gewoon niet de boodschap te krijgen. Ik ben hier voor de kleine jongen. Dat is waarom ik de wetgeving gelast om commerciële uitzettingen te verbieden voor degenen die in aanmerking komen voor de commerciële huur vrijstelling programma. Het verbod zou van kracht worden voor uitzettingen op of na 3 juni en zou duren tot 31 augustus. Onze eigenaren van kleine bedrijven zijn de ruggengraat van onze gemeenschappen en nu meer dan ooit moeten we ze allemaal ondersteunen.”

De meeste regio’s in Ontario zal worden toegestaan op vrijdag om door te gaan naar fase 2 in de provincie te herlanceren tijdens COVID.

“We zijn blij om te zien Premier Ford het maken van goed op zijn inzet van een paar weken geleden dat als verhuurders niet zou opvoeren op huur, zou hij stap in,” zei Karl Littler, Senior Vice President, Public Affairs bij de Retail Council van Canada.

In een gezamenlijke verklaring, Ryan Mallough en Julie Kwiecinski, beide directeuren van Provinciale Zaken, Ontario, voor de Canadese Federatie van Onafhankelijke Business, zei dat de organisatie juicht de aankondiging van de Ontario regering om eindelijk een tijdelijke stop op commerciële huurder uitzettingen.

“CFIB pleit al sinds het begin van de COVID-19 pandemie voor een commercieel uitzettingsverbod voor huurders met een goede reputatie. We zijn opgelucht dat er geen worstelen kleine bedrijven zullen vinden sloten op hun deuren, omdat hun verhuurders zijn niet bereid of niet in staat om deel te nemen aan de Canada Emergency Commercial Rent Assistance (CECRA) programma,” aldus de verklaring.

“We zullen blijven aandringen op de provinciale en federale overheden om de broodnodige verbeteringen aan cecra om ofwel gemakkelijker te maken voor verhuurders toe te passen, of om de financiële verlichting rechtstreeks doorgeven aan kleine zakelijke huurders. CFIB is ook verheugd over de details die vandaag worden verstrekt over de heropening van de business in fase 2. Na maanden van verminderde inkomsten en montage rekeningen, retail bedrijven in winkelcentra, de persoonlijke dienstverlening sector, en bars en restaurants in de meeste regio’s in Ontario zal eindelijk beginnen op de lange weg naar economisch herstel.

“We waarderen ook de voorzichtige, maar verstandige benadering van de overheid om de regionale heropening, niet tegenhouden bedrijven van het openen van hun deuren voor klanten eerder in gebieden waar gerechtvaardigd door COVID-19 statistieken. We kijken ernaar uit om samen met de regering van Ontario te werken aan een gezond en sterk economisch herstel.”

Op vrijdag, Alberta en Saskatchewan kondigde ook moratoriums op de huur uitzettingen.

“Het is al maanden duidelijk dat een uitzettingsverbod een noodzakelijke stap is geweest, daarom deden zoveel landen dit eind maart. Ik voel me verschrikkelijk voor de mensen die hun bedrijf hebben verloren of extreme stress hebben ervaren als gevolg van de vertragingen in de provinciale actie. We verwachten dat veel meer verhuurders cecra nu overwegen. Maar de aandacht moet nu terug naar het federale ministerie van Financiën en de CMHC (Canada Hypotheek en Housing Corporation) om de complexiteit van CECRA aanzienlijk te verminderen. Met uitzetting verboden in de plaats, dat zal de grootste factor in het beperken van de huur verlichting voor kleine bedrijven,” zei Jon Shell, mede-oprichter van de basis coalitie Save Small Business, ondersteund door ongeveer 40.000 kleine bedrijven in heel Canada.

De CFIB zei 44 procent van de kleine bedrijven van Canada zijn nu volledig open, een opheffing van 38 procent twee weken geleden, maar veel regionale en sectorale verschillen blijven en sommige sectoren, met name restaurants en gastvrijheid, blijven grotendeels gesloten. Slechts 15 procent van de kleine bedrijven melden hun omzet zijn teruggekeerd naar normaal, zei de organisatie op maandag.

Het zei New Brunswick (59 procent) en Alberta (54 procent) leiden de weg met het grootste aandeel van open bedrijven, terwijl Newfoundland en Labrador (24 procent) blijft de rest van het land te volgen. In Ontario, 37 procent van de bedrijven zijn volledig open en slechts 12 procent zei dat hun omzet zijn teruggekeerd naar normaal.

“Er zijn duidelijke tekenen dat economieën ontwaken, met meer dan de helft van de kleine bedrijven melden dat ze volledig open zijn in sommige provincies,” zei CFIB voorzitter Dan Kelly.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *